Sognebåndsløsning

Et medlem af folkekirken kan ved sognebåndsløsning slutte sig til en sogne-præst for en anden menighed end den, hvortil medlemmet hører.

En præst er ikke forpligtet til at modtage en ansøger som sognebåndsløser, såfremt hensynet til denne findes at burde vige for afgørende hensyn til præsten eller dennes menighed.

Ønske om sognebåndsløsning fremsættes personligt til den præst, man ønsker at løse sognebånd til. Samtidig med sognebåndsløsninger skal man tage stilling til, om valgretten samtidig skal overflyttes.

Er der løst sognebånd ophører dette automatisk i følgende tilfælde:

1: Præsten går på pension
2: Præsten dør
3: Præsten flytter til et andet embede.

Der skal således løses nyt sognebånd hvis sognebåndsløsningen ønskes bevaret.

Hvis man bor f.eks. i Læborg og flytter på plejehjem i Vejen, hvor begge sogne ligger i samme pastorat, er der mulighed for at løse sognebånd og dermed bevare sin tilknytning til hjemsognet. Det er dog en betingelse, at meddelelse om at valgretten ønskes bevaret i hjemsognet, er indgivet senest 4 uger efter at flytning er meddelt til Folkeregisteret.